Bakan Günaydan İsviçreye tepki

  • Home
  • Bakan Günaydan İsviçreye tepki
Bakan Günaydan İsviçreye tepki
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, inanç veya düşünce özgürlüğü konuları ve bunların ifadesinin referandum konusu olmaması gerektiğini söyledi. Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İsviçre’nin minarelerle ilgili referandum yapması ile ilgili soruya, inanç veya düşünce özgürlüğü konuları ve bunların ifadesinin referandum konusu olmaması gerektiğini söyledi. Ertuğrul Günay, "Bu durum İsviçre’nin hoşgörü anlayışına yakışmadı. Eminim ki bir vesileyle bu karardan döneceklerdir" dedi.

Topkapı Sarayı Müzesi Has Ahırlar Bölümünde düzenlenen Onbin Yıllık İran Medeniyeti İkibin Yıllık Ortak Miras Sergisi'nın açılış töreniyle ilgili basın toplantısına, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Baghei, Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, İran’ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hoseinpoor, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü İlber Ortaylı’ın yanı sıra İran’lı yetkililer yerli ve yabancı basın mensupları katıldı.

ESERLERİN SERGİLENMESİNDE SIKINTI YAŞAMADIK özbek yaşlı refakatçi

Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, söz konusu tarihi eserlerin İran dışına çıkarılmasının büyük tartışmalara yol açtığını ancak Türkiye’de yapılan bu sergi için eserlerin gönderilmesi konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını vurguladı. Ertuğrul Günay, İran’dan eserlerin sergilenmesi konusunda destek aldıklarını, Topkapı Sarayı’ndaki önemli eserlerin de önümüzdeki yıllarda İran’da sergilenmesi ile ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti. İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Baghei de Bakan Günay’a katkılarından dolayı teşekker ederek, İran kamuoyunun bu eserlerin Türkiye’de sergilenmesine destek verdiğini belirtti.

ÖZGÜRLÜGE TERS DÜŞMÜYOR MU?

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Günay ve Baghaei, İsviçre’deki minare referandumuna ilişkin soruları yanıtladı. İnanç özgürlüğü veya düşünce özgürlüğü konuları ve bunların ifadesinin referandum konusu olmaması gerektiğini söyleyen Bakan Günay, "Bir dinin ibadet kurumuna ilişkin sembolik unsurlar ile ilgili karar o dinin mensuplarına aittir. Şu an alınan karar talihsiz bir karardır" diye konuştu. Baghael ise bu şekilde sınırlandırma getirilmesinin bir zaafın göstergesi olduğunu söyledi. Bagheni, İsviçre’nin, özgürlük ve eşitliği simgeleyen bir ülke olduğuna belirterek, "Acaba bir caminin yapımıyla ilgili bu tip bir tartışma özgürlüğe ters düşmüyor mu? Mesela İran’da kiliseler var. Bunların yapımı konusundaki maliyetleri üstleniyoruz." dedi.

İYİ NİYETLE ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUM

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay çıkışta basın mensuplarının “Askeri depoların boşaltılmasıyla” ilgili soruya “Milli Savunma Bakanlığı’na söz konusu binalara ihtiyacımız olduğuna dair yazı yazdım. İyi niyetle çözeceğimize inanıyorum” diye cevapladı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın tam desteğiyle gerçekleştirilecek olan ’Onbin Yıllık İran Medeniyeti ve İkibin Yıllık Ortak Miras’ sergisinde, İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası olarak iki bölüm halinde düzenlendi. İran coğrafyasında varlık gösteren geçmiş medeniyetlerin çivi yazılı tabletlerinden hat örneklerine, minyatür ve el yazmalarına, pişmiş toprak kaplarından çiniye, insan ve hayvan figürleri ve heykellerden tekstil, sikke, maden ve ahşap eserlere kadar yaklaşık 300 eserden oluşuyor.

KİTABELER, BRONZ ESERLER, BAŞYAPITLAR, HEDİYELER

İnsan yaşamı ve gelişimine elverişli doğal özelliklere sahip İran coğrafyasında yaşanan Eski Taş Çağı, Yeni Taş, Bakır-Taş Çağı, Bronz Çağı ve Demir Çağı’na ait eserler sergide knonolojik olarak sergileniyor. Bunlar arasında en önemli eserler, İran’da yazının gelişimini ortaya koyan Elam ve Ahameniş İmparatorluğu’na ait yazı kitabeler, Sergide önemli eser grubunu da İran’ın batısındaki Luristan bölgesine ait, formları bezemeleri ve yapım teknikleriyle oldukça zengin bir çeşitlilik gösteren bronz eserler oluşturuyor.
İran’ın en önemli medeniyetlerinden Sasaniler’in maden eserleri de seçkin örnekleriyle sergide yer alıyor. Serginin diğer önemli bir bölümünde ise, İran ile Türkiye arasındaki diplomatik ve kültürel ilişkileri belgeleyen başyapıtlar serngileniyor. İki ülke arasındaki barışı pekiştirmek amacıyla, Osmanlı sultanlarına gönderilen diplomatik hediyelerle elçilik heyetlerinin getirdiği hediyeler oluşturuyor. Sergi, 2 Aralık 2009 ile 5 Şubat 2010 arasında, Salı günleri hariç, saat 09.00 ile 17.00 saatleri arasında gezilebilecek.



Kategori : POLİTİKA
Whatsapp İletişim