Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Tünger, ‘çağın vebası’ olarak nitelendirilen AIDS'in Türkiye'de bulaşma yaşının 15'e kadar indiğini söyledi. Doç. Dr. Tünger, bunun nedeninin gençlerin cinsel deneyim yaşının düşmesi olduğunu belirtti.
Manisa Belediyesi, Aralık ayı etkinlikleri kapsamında, ‘Çağımızın Vebası AIDS’ başlıklı konferans düzenlendi. Belediye Meclis Salonu'ndaki konferansa, CBÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klini youtuber k Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Tünger, konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Tünger, konferansta, öğrencilere HIV virüsü, AIDS ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.
AIDS'in bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüs olduğunu belirten Doç. Dr. Tünger, “Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV pozitif denir. AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. HIV girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV'in etkisinin yanı sıra, çeşitli mikroplar da hastalıklara neden olurlar. HIV vücuda girdiğinden itibaren, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluşur. Kandaki bu antikorların Eliza yöntemiyle ile saptanmasına Anti- HIV testi denir. Anti-HIV antikorların Eliza yöntemiyle ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 aylık bir süreye (pencere dönemi) ihtiyaç vardır. Bu nedenle test, bulaşma olduktan 3 ay sonra yapılmalıdır” dedi.
AIDS'in belirtilerini anlatan Doç. Dr. Özlem Tünger, HIV'ın bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtilerinin kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre, 3-15 yıl sonra ortaya çıktığını belirterek, “Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlanan uçuk, pamukcuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük, tüberküloz, akciğer hastalıkları gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişide bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin bir arada bulunması durumunda AIDS düşünülebilir” dedi.
Türkiye’de AIDS hastalığının çok sık görülmemesine karşın bulaşma yaşının 15'e kadar indiğini söyleyen Doç. Dr. Özlem Tünger, bunun en önemli nedeninin gençlerdeki cinsel deneyim yaşının düşmesi olduğunu söyledi. Bu konuda velilere büyük görev düştüğünün de altını çizen Tünger, çocuklara küçük yaşlarda cinsel eğitim verilmesi gerektiğini vurguladı. Konferans, Doç. Dr. Tünger'in öğrencilerin sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.
Kategori : SAĞLIK