Kadınların kurban kesmesinde dinen bir mani olmadığını dile getiren Aktan, "Gücü yeten, hayvana hakim olabileceğine inanan, bu konuda kendine güvenen herkes kurban kesebilir" dedi.
Aktan, kurbanın 81 gram altını ya da eşdeğer ihtiyaç fazlası malı olan, borcu bulunmayan ergen ve akıl sağlığı yerinde Müslümanların yapması gereken mali bir ibadet olduğunun a cinsel kahve ltını çizerken, mali durumu iyi olan karı-kocaların ve ergen çocukların ayrı ayrı kurban kesebileceğini, ancak aile reisinin tek bir kurban kesmesinin de yeterli görüldüğünü belirtti.
Kurbanın, bayram namazının ardından bayramın 3. günü akşamına kadar kesilebileceğini hatırlatan Aktan, kurban olarak koyun, keçi, manda, sığır ve devenin seçilebileceğini, koyun ve keçinin bir kişi, manda, sığır ve deveye ise en çok 7 ortak olabileceğini belirtti.
ÖLÜ ADINA KURBAN KESME
Prof. Dr. Hamza Aktan, kurban etinin üçe bölünerek değerlendirilebileceğini de hatırlatırken, kurbanın derisinin ise, bir fakire veya hayır kurumuna verilmesi gerektiğini söyledi.
Vekalet yoluyla kurban kestirmede, "vekaleti verirken gönderilen parayla bir kurban alınması ve bunun usulüne uygun şekilde kesilmesinin istenmesi"nin önemli olduğuna işaret eden Aktan, sadaka vermenin kurban kesme ibadetinin yerine geçmeyeceği, sadakanın ayrı bir ibadet olduğunu vurguladı.
Halk arasında "ölü kurbanı" olarak bilinen ve ölen bir kimse adına kesilen kurbanın dinde yeri olmadığını dile getiren Aktan, "Ancak kişi ölmeden önce kurban kesilmesi yönünde vasiyette bulunursa, onun adına kurban kesilir. Bunun yanında bir kişi ölen anne babasının affına vesile olsun diye, kendi kendine, bir anane, bir gelenek olarak keserse 'bu caiz değildir' de demeyiz" diye konuştu.
Hamza Aktan, "Kurban gerek kredi kartı, gerekse taksitle alınabilir. Ancak kişi, kendisini borçtan dolayı faiz ödeme durumuna düşürmemeye dikkat etmelidir" uyarısında da bulundu.
Kategori : GÜNCEL