Türkiye Ziraatçılar Derneği, (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, meslek hayatı boyunca bu yıl ilk kez, kurbanlık hayvan pazarlarında yeterli müşteri bulunmadığı gibi, hayvan sayısının da çok az olduğu tespitinde bulunduğunu söyledi.
TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, İçkale Oteli'nde, artan kurbanlık fiyatları ve fiyatların bayram öncesinde izleyeceği seyir konusunda bir basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'de, geçen yıl, kurbanlık koyunun tanesinin 250-300 lira düzeyinde olduğunu hatırlatan Yetkin, bu yıl kurbanlık koyun fiyatının ise 700-800 liradan işlem gördüğünü bildirdi. Yetkin, talebin çok düşük olması nedeniyle kurban fiyatlarının önümüzdeki günlerde düşeceği kanaatinde olduğunu ifade etti.
TZD Genel Başkanı Yetkin, kurbanlık alacaklara, ''veteriner denetimindeki pazarlardan almaları, hayvanın kulak küpesi ve menşe şehadetnamesinin bulunması, gebe ve dişi olma
Silis kumu ması, burnunun nemli ve çatlaksız olması, tüylerinin parlak, gözlerinin enfeksiyonsuz olması'' gibi unsurlara dikkat etmeleri uyarısında bulundu.
FİYATLARININ YÜKSEK OLMASININ NEDENLERİ
Kırmızı et fiyatlarında son günlerde görülen artışın iki nedenden kaynaklandığının altını çizen Yetkin, nedenlerden birincisinin, hayvancılık politikalarında yıllardan bu yana yapılan yanlışlar sonucu üretimin düşmesi, ikincisinin ise konjonktürel nedenlerle spekülatif kazanç beklentilerinin artması olduğunu söyledi.
Hayvancılığın içine girdiği krizin üç dönüm noktası olduğuna işaret eden Yetkin, bunlardan ilk dönüm noktasının 24 Ocak 1980 kararları olduğunu, ikinci dönüm noktasının, Et ve Balık Kurumu (EBK), Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) ve Yem Sanayi gibi tarımsal kuruluşların özelleştirilmesiyle yaşandığını kaydetti.
Yetkin, üçüncü dönüm noktasını da, meraların hızla yok edilmesi olarak gösterdi.
Türkiye'de satılan etin yarısının kaçak ve kayıt dışı olduğunu belirten İbrahim Yetkin, böylesine büyük kayıt dışının olduğu bir sektörde denetim ve teşvik uygulamalarının zor olacağını vurguladı.
Türkiye'deki et açığına da dikkati çeken Yetkin, DPT verilerine göre, gerekli önlemlerin alınmaması halinde, 2015 yılındaki et açığının 170 bin tona ulaşacağı uyarısında bulundu.
Üreticiliği olumsuz etkilemesi açısından, Türkiye'de yem fiyatlarının, gelişmiş ülkelerden 3-4 kat yüksek olduğunun altını çizen Yetkin, eti üretenin değil, pazarlayanın kazandığını kaydetti.
FİYATLAR DAHA FAZLA ARTMAZ
Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden olan Konya'da şu an 180 bin kurbanlık büyükbaş hayvan bulunduğu, fiyatın daha fazla artmasının beklenmediği belirtildi.
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küspe üreten şeker fabrikaları, yoğun hububat üretimi, yem fabrikaları ve kepek üreten un fabrikalarının bulunduğu Konya'nın, son 10 yıldır Türkiye'de besiciliğin merkezi durumunda olduğunu belirtti.
Kurban Bayramı'na bir haftadan az zaman kala kamuoyunda en çok konuşulan konulardan birinin, kurban fiyatları olduğuna dikkati çeken Karabulut, ''Herkesin kurban kesmesini arzu ederiz. Bu nedenle, fiyatların daha da artacağı konusunda tedirgin olan halkımızın yüreğine, besiciliğin merkezi olan Konya'dan su serpmek istiyoruz'' dedi.
Sadece Konya'da şu an 450 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu, bunlardan 180 bininin kurbanlık olarak satışa çıkartılabilecek erişkinliğe ulaşmış besi hayvanı olduğunu vurgulayan Karabulut, şunları kaydetti:
''Şu an Türkiye'nin her yerinde, piyasada yeteri kadar büyükbaş hayvan bulunuyor. Paniğe kesinlikle gerek yok, fiyatın daha fazla artmasını beklemiyoruz. Canlı ağırlık 8, karkas kurban fiyatı ise 14 liranın üzerine çıkmaz. Çünkü yeteri kadar kurbanlık var. Vatandaşlarımız, canlı kilo ağırlığa kiloda en fazla 8 lira vererek, kurbanını gönül rahatlığıyla alabilir. Bu fiyatlar, uzun zamandır kar edemeyen besiciye de kazandırır, tüketiciyi de mağdur etmez.''
Kategori : GÜNCEL