Arınçtan izinsiz dinlemeye sert tepki

  • Home
  • Arınçtan izinsiz dinlemeye sert tepki
Arınçtan izinsiz dinlemeye sert tepki
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Birilerinin birilerini izinsiz ve kararsız dinlemesi ayıptır, ayıp olduğu kadar büyük bir suçtur, ahlak dışı bir harekettir.Abone ol

Bunun suç olup olmadığı konusunda da ceza kanunu maddeleri mutlaka işletilmelidir, biz bundan yanayız'' dedi.

Bakan Arınç, Adıyaman Barosu'nun düzenlediği, ''Türkiye'nin Demokratikleşme Sorunu'' konulu konferans için AK Parti Adıyaman milletvekilleri Hüsrev Kutlu, Mehmet Erdoğan, Ahmet Aydın ve Şevket Gürsoy ile Adıyaman'a geldi.

Adıyaman Havaalanı'da, Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Osman Salık, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Yaşar Güleş ve partililer tarafından karşılanan Arınç, polis tören mangasını selamladı, Adıyaman Belediyesi ekibinin halk oyunları gösterisini izledi.

Arınç, TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü Tesisleri'ndeki öğle yemeğinin ardından Adıyaman Valiliğini ziyareti sırasında bir gazetecinin, ''telefonların izinsiz dinlenildiği'' iddialarına ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:

''Kanunsuz dinlemeler, özel hayatın gizliliğine, kişilik haklarına aykırı olarak yapılan izinsiz dinlemeler, Türk Ceza Kanunu'na g quanto costa un trapianto di capelli öre suçtur. Bunların Ceza Kanunu'nda suç sayılan eylemleri, iki gün önce yaptığımız Bakanlar Kurulu toplantısı ile cezaları artırılarak TBMM'ye sevk edilmiştir. Yani, eskiden 3 aydan 6 aya veya 6 aydan 1 yıla kadar olan izinsiz dinlemeler veya özel hayata müdahaleler, artık 2 yıl ile 3 yıl arasında cezaya muhatap olacaklar. Biz bu konuda, izinsiz dinlemelerin suç olduğunu, bu suçun da büyük bir karşılığının olması gerektiğini düşünüyoruz.

Ancak, mevcut yasalar içinde savcıların talebi, hakimlerin karar vermesi ve yine resmi bir kurum olan İletişim Daire Başkanlığının da dinlemeyi süreli olarak yapması, bunun sonunda da eğer suç teşkil eden bir eylem tespit edilememişse adı geçen kişiye bildirilmesi şeklinde, geçtiğimiz yıllarda çıkartılan kanuna uygun yasal dinlemeler yapılıyor.''

ABARTILI HABERLER

Arınç, son günlerde dinlemeler konusunda abartılı haberler yapıldığına işaret ederek, şunları anlattı:

''Maalesef son günlerde, hiç gerçek olmadığı halde, abartılarak, adeta bir propagandaya dönüştürülerek herkesin dinlenildiği, Yargıtayın bile dinlenildiği konusunda yayınlar yapılmaktadır. Bu yayınların temelde iki hedefi vardır: Bir, gündem saptırmak... Türkiye, demokratik açılımla ve Mecliste yaşananlarla belli bir odağa kilitlenmişken, bundan zarar gördüğünü düşünen birtakım çevreler dikkatleri başka yöne çekmek istiyorlar. İşin bir başka boyutu da ismi geçen birkaç kişi ile ilgili yapılan yasal takibatların seyrini değiştirmektir. İsimlerini vermeyeceğim, bunlar her gün boy boy fotoğrafları yayımlanan, televizyonlarda da adeta bir televizyon dizisi gibi herkesin belleğinde yer etmiş bir kaç kişidir.

Yargıtay Kanununa göre, Yargıtay üyeleri başkan ve başkan vekilleri, özel olarak sadece Bakanlar Kurulu kararı ile dinlenilebiliyor. Böyle bir karar da dinleme de yok ama bunun dışında kalan hakim ve savcılar, haklarında herhangi bir suç örgütü ile ilişkili veya herhangi bir suçun aydınlatılmasına yönelik ciddi bir delil, emare veya şüphe bulunuyorsa savcı yargının bir mensubudur, hakimden elindeki delillere göre o kişinin belli bir süreyle dinlenmesini talep ediyor. Hakim, eldeki bilgi ve belgeleri, bu şüphe için yeterli görüyorsa dinleme kararı veriyor. Talep eden savcı, karar veren hakim, dinleyen de resmi kurum, bunun başında da bir savcı var. Kimin, kimden şikayet etmeye hakkı var?''

GEÇMİŞTE YAPILAN DİNLEMELER

Arınç, her meslekten yanlış yapanlar olabileceğine dikkati çekerek, şu görüşleri dile getirdi:

''Geçmişte, her meslekte yanlış yapanlar olabilir, suç işleyenler olabilir. Bu, mülki amirler içinden de olabilir, hakim ve savcılar içerisinden de olabilir, başka kurumların içinden de olabilir. En baştakinden en uçtaki memura kadar yanlış yapan, suç işleyen, hata işleyen insanlar olabilir. Bunların yasal olarak takip edilmesinde, dinlenilebilmesinde hiçbir mahsur yoktur, bütün dünya bunu yapıyor.

Geçmişte de bu dinlemeler sebebiyle İzmir'de bir ağır ceza mahkemesi başkan ve üyesi, Yargıtayın da iki üyesi hakkında davalar açılmış, ikisi emekli olmuş, biri de mahkum olmuştur. Demek ki yasal dinlemelerle suç işlendiği konusunda, bilgi ve belgeler de toplanabiliyor. Yani kopartılan bu kadar gürültü, 'biz daha rahat etmek istiyoruz, kesinlikle hiçbir şekilde dinlenilmeyelim' endişesi ise yok, öyle bir şey yok. Hukuk devletinde buna izin veren maddeler var. Kimse bunun dışında kalamaz.

Sadece özel görev yapan bazı insanlar hakkında, dinleme konusunda alınmış özel tedbirler vardır. Bunlara dikkat edildiği sürece, bu konuyu şikayet konusu yapmak doğru değildir.''



Kategori : POLİTİKA
Whatsapp İletişim