Diyarbakırda inanılmaz rezalet

  • Home
  • Diyarbakırda inanılmaz rezalet
Diyarbakırda inanılmaz rezalet
Diyarbakır'da bulunan toplu mezarlardan çıkarılan ve ailelere teslim edilmek üzere postalanan kemikler kayboldu.Abone ol

Yakınları mezara koymak için savcılıktan isteyince gerçek ortaya çıktı

Diyarbakır'ın'ın Lice İlçesi'nde 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra akibetlerinden bir daha haber alınamayan ve 2003 yılında Kulp İlçesi Bağcılar Köyü'nde bulunan bir toplu mezardan kemikleri çıkan, 8 kişiden kimliği belirlenen 5'inin kemiklerinin bulunduğu torba kayboldu.

İnsan Hakları Derneği yöneticilerinden avukat Serdar Çelebi, 8 kişiden 5'inin kimliğinin DNA testi ile tespit edildiğini, ailelerinin mezara koymak için kemiklerini istediğini belirterek, “İstanbul Adli Tıp Kurumu, içinde 8 kişinin baskılı çakmak kemikleri olan 32 kiloluk torbayı Kulp Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiğini belirtiyor. Ancak, Kulp'ta kemiklerin bulunduğu torba, PTT ile adliye arasında kaybolmuş. Kemikler bulunmazsa, sorumlular hakkında dava açacağız” dedi.

Terörle mücadele kapsamında 1994 yılında bölgede görev yapan Bolu Dağ Komando Tugayı'na mensup askerler tarafından Diyarbakır’n Lice İlçesi'nde gözaltına alındığı iddia edilen 8 kişiden bir daha haber alınamadı. Kayıp yakınlarından birinin araştırması sonucu Diyarbakır’ın Kulp İlçesi Bağcılar Köyü yakınlarında 2003 yılında toplu mezar tespit edildi ve Kulp Cumhuriyet Savcılığı'na bilgi verildi. Savcılık tarafından açılan toplu mezarda bulunan kemikler için kayıp yakınlarından kan örnekleri alınarak kemikler ve kan örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Adli Tıp Kurumu'nda yapılan çalışmalardan sonra toplu mezardan çıkarılan kemiklerin Ali Bulut, Emre Bulut, Ramazan Bulut, Hasan Örhan ve Mehmet Örhan'a ait olduğu belirtildi. 3 kişinin kemiklerinin ise kime ait olduğu belirlenemedi. 15 yıl aradan sonra yakınlarının kemiklerine ulaşan Bulut ve Örhan aileleri, kimlik tespiti işleminden sonra kayıp yakınları Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak kemikleri mezara koymak amacıyla istedi.

Savcılık ailelere, kemiklerin kendilerine ulaşmadığını ve nerede olduklarının bilinmediğini bildirdi. Kayıp yakınları bunun üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne başvurdu. İHD Diyarbakır şubesi yöneticilerinden avukat Serdar Çelebi, ailelerin 15 yıl sonra sadece kayıp yakınlarının kemiklerini bulduklarını ve onları mezara koymak istediklerini söyledi. Çelebi, şöyle dedi: “En azından mezarları başında dua etmek istiyorlar. İstanbul Adli Tıp Kurumu'na başvurduk. Bize içinde 8 kişinin kemiği olan ve 32 kilo ağırlığındaki torbanın Kulp Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildiğini söylediler. Kulp Savcılığı kemiklerin bulunduğu torbanın gelmediğini bildirdi. Kulp postahanesi ise, kemiklerin geldiğini ve ilgililere teslim edildiğini söylüyor. Yani kemiklerin bulunduğu torba PTT ile adliye arasında kaybolmuş. Eğer kemikler bulunmazsa, sorumlular hakkında dava açacağız.”



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim