Ispartada havadan aşılama

  • Home
  • Ispartada havadan aşılama
Ispartada havadan aşılama
Isparta'da 3 ay önce 13 farklı noktada baş gösteren kuduz vakası nedeniyle 6 ay süreyle karantinaya alınan bölgelere havadan helikopterle içerisinde kuduz aşısı bulunan yemlerin atılması gündeme geldi.Abone ol

Ege Bölgesi'nde 9 pilot ilde 5 yıldan bu yana denenen havadan aşılama yönteminin başarılı olup olmadığının tartışıldığı belirtildi.

Isparta Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsmail Uz, Isparta'da Beldibi mevkii, Gölcük Milli Park Alanı, Küçükhacılar, Eğirdir'e bağlı Balkırı, Akdoğan, Çay köyleri ile Atabey ilçesi olm cinsel takviye ak üzere 7 farklı noktada görülen kuduz vakası nedeniyle bölgeyi 6 aylık karantinaya aldıklarını söyledi.

Bölgelerde hayvanların aşılama çalışmalarını tamamladıklarını, dezenfektenin de devam ettiğini ifade eden Uz, "Ortada panik yapılacak bir şey yok. Karantina bölgesinde hayvan giriş çıkışını yasakladık. Ancak, vatandaşlarımız rahatlıkla hayvanlarını kurbanlık olarak keserek yiyebilirler. Ekiplerimiz kurbanda sahada olacaklar, şu an için bir risk söz konusu değil." dedi.

HAVADAN YEM USULÜ AŞILAMA TARTIŞILIYOR

Kuduz mikrobunun, yabani hayvanlarla tilki, kurt, çakalla temas sonrasında hayvanlara geçtiğini tahmin ettiklerini kaydeden İsmail Uz, yaban hayvanlarının havadan özel yemlerle aşılanmasının gündeme geldiğini dile getirdi.

Uz, "Havadan helikopterle özellikle etçil hayvanlara yönelik içerisine kuduz aşısı konulmuş özel yemler atılıyor. Söz konusu sistem 5 yıldır yana bu illerde deneniyor. Ancak, yem usulünün başarılı olup olmadığı tartışılıyor." diye konuştu.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner de Isparta'da önce 13 farklı bölgede görülen kuduz vakalarının kontrol altına alınması sonrasında şimdilerde 7 bölgenin hâlâ karantina altında olduğunun altını çizdi.

Durumu Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile de görüştüğüne değinen Öner, "Son yıllarda denenen havadan yemle aşılama yönteminin Isparta'da da uygulanması için destek istedik. Bakan, bu konuyu görüşerek gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi." şeklinde konuştu.

Öner, karantinaya alınan bölgelerde kurbanlıklarda bir sıkıntı olmadığını, ancak hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladıklarına dikkat çekti.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim