Kombilerin donmasını istemiyorsanız

  • Home
  • Kombilerin donmasını istemiyorsanız
Kombilerin donmasını istemiyorsanız
Isınmada kombi sistemi kullananları uyaran uzmanlar, kombinin don korunma sistemi olduğu ve bu nedenle kombinin elektrik şalterinin mutlaka açık bırakılması gerektiğini bildirdi. Abone ol

Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ali Alkan, soğuk günlerin başlaması ile birlikte ısınma konusunda farklı sistemleri kullanan vatandaşlara uyarıda bulundu. Kış aylarında ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkabilen zehirlenmelerin olduğunu aktaran Ali Alkan, alınacak bazı küçük tedbirlerin üzücü olayların önüne geçeceğini ifade etti.

Türkiye genelinde doğalgazlı ısınma sistemlerinin yaygın olduğuna işaret eden Alkan, doğalgazın kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren, odalarının, doğalgaz sistemlerinin yetkili proje büroları tarafından çizilmesi, çizilen projelerin gaz dağıtım şirketleri tarafından onaylanması ve ısı ersağ üyelik tma sistemlerinin uygulamasının, bünyesinde yetkili makine mühendisleri bulunan firmalarca yapılması gerektiğini kamuoyuyla sürekli paylaştıklarını hatırlattı. Alkan, sertifika düzenleyerek yetkili firmalara ulaştırıldığını söyledi. Alkan, vatandaşlara düşen görevin ise ısıtma sistemi yaptırırken bu sertifikalara dikkat etmek, yetkisiz firmalara iş yaptırmamak olduğuna değindi.

Ali Alkan, ısıtma sistemlerini yaptıran vatandaşların ise kış aylarında meydana gelebilecek don olaylarından korunmak için yapmaları gerekenleri ise şöyle sıraladı. "Merkezi sistemlerde hem rahat çalışmayı sağlamak, hem de daha çok verim almak için sistem sürekli rejimde çalıştırılmalıdır. Sistem sürekli rejimde çalıştırılmadığı zaman kışın soğuk gecelerinde su donacaktır. Kombili ısıtma sistemlerinde ise mevcut durumda kullanımda olan hemen hemen tüm kombilerde 'Don Koruması' vardır. Aşırı soğuk havalarda don korumasının aktif bir biçimde çalışması için; gaz vanaları ve kombinin elektrik şarteli açık bırakılmalıdır. Balkonda (Harice yerleştirilmiş) bulunan kombilerin; evlerin içerisine kadar gelen tesisat bölümleri uygun biçimde izole edilmelidir."

Olası zehirlenme olaylarına karşı dikkatli olunmasını isteyen Alkan, bacalarda doğalgazın yanması sonucu katı ve sıvı yakıtlarda olduğu gibi is ve kurum oluşmadığından baca kirliliği olmadığını, diğer yakıtlara göre daha küçük kesitte baca gerektiğini söyledi.

Alkan, "Doğalgaz kuru bir gaz olmasına karşın yanma sonucu diğer yakıtlara göre yanma ürünü gazların içinde yoğun miktarda su buharı bulunur. Bu su buharı soğuk bir yüzeyle karşılaştığında yoğuşarak suya dönüşür ve hatta aşırı soğuklarda buzul sarkıtlar oluşabilir. Bacanın tıkanmasına ve yerinden çıkmasına fırsat vermeden sarkıtlar temizlenmelidir. Yoğuşma suyu ise tuğla bacalarda çürüme ve yıkılmalara neden olabilir. Bu nedenle doğalgaz sistemlerinde paslanmaz çelik bacalar veya yoğuşmayı engellemek için uygun kesitli izolasyonlu bacalar kullanılmalıdır." diye konuştu.

Ali Alkan, kombi zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yeterli yanmama sonucu karbon monoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için kombi kullanılan mekana sürekli temiz hava girmesinin sağlanması uyarısında bulundu. Kombi- baca bağlantısının çelik sızdırmaz borularla yapılması, kombiler bacaya kesinlikle alüminyum flexible boru ile bağlanmaması ve bu boru ısı ya da herhangi bir darbe ile parçalanabileceğine işaret etti.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim