Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burhanettin Alkan, ileri yaş, sigara kullanmak, alkolizm ve madde bağımlığılının zatürre için risk oluşturduğunu söyledi.
Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni bakterinin, 'virüs ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu' olarak tanımlandığını belirten Uzm. Dr. Alkan, "Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon 'alveol' adı verilen havayla dolu küçük akci Clıpper Çakmak ğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesine ve yine bu alana kan damarlarından gelen serumun dolmasına neden olur. İçleri serum sıvısı ve iltihap hücreleri ile dolan, yani hava içeriğini kaybeden alveoller solunum işlevlerini yerine getiremezler. Eğer pnömoni yaygın ise hastada solunum yetersizliği görülebilir. Bağışıklık sistemi normal olan bireylerde pnömoniye neden olan mikroorganizma hastane ortamından ya da hastane dışı ortamdan akciğere yerleşerek enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle hastanede yatan bir hastada, yatıştan 48-72 saat sonra meydana gelen pnömoni hastane kökenli pnömoni, buna karşın hastane ile ilgisi olmayan bireylerde meydana gelen pnömoni ise toplum kökenli pnömoni olarak adlandırılır." dedi.
Toplum kökenli pnömoni için risk faktörlerinin 'ileri yaş, sigara kullanımı, aşırı soğuk havaya maruz kalmak, kronik bir kalp ya da akciğer hastalığının varlığı, alkolizm, madde bağımlılığı, bilinç bozukluğu ile seyreden bazı nörolojik hastalıklar, öksürük refleksinin bozulması, yabancı cisim aspirasyonu ve zararlı gazlara maruz kalmak' olarak sıralayan Dr. Alkan, zatürrenin genellikle ateş, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerini takiben başladığını kaydetti.
Hastalarda bu belirtilerden 2- 3 gün sonra yüksek ateş, titreme, hızlı soluk alıp verme, halsizlik, öksürük, balgam çıkarma, nefes almakla batıcı tarzda göğüs ağrısı ve hastalığın ciddiyeti ile ilişkili olarak nefes darlığı, siyanoz gibi semptomlar ortaya çıktığına dikkat çeken Alkan, hastaların birçoğunda dudak ve dudak çevresinde uçuk görülebileceğini vurguladı.
Kategori : SAĞLIK