YARSAV Başkanından dinleme yorumu

  • Home
  • YARSAV Başkanından dinleme yorumu
YARSAV Başkanından dinleme yorumu
YARSAV Başkanı telefon dinlemelerini hukuk skandalı olarak nitelendirerek ağır eleştiriler getirdiAbone ol

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ''Yakın zamanda ortaya çıkan ve yargıda dinleme skandalı olarak tüm kamuoyunun bilgisine ulaşan konular göstermiştir ki yargı çok büyük bir baskı altındadır'' dedi.

YARSAV'ın 2. Olağan Genel Kurulu, Türkiye Barolar Birliği Konferans Salonu'nda toplandı. Genel Kurula, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Onursal Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, bazı Danıştay ve Yargıtay üyeleri ile hakim ve savcılar katıldı.

YARGI BASKI ALTINDA

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, YARSAV'ın ''yargıya yönelik saldırılara duyarsız kalmadığı için gündemden düşmediğini'' ileri sürdü. Eminağaoğlu, ''Yargı ve yargı bağımsızlığı ülkemizde her geçen gün artarak k cinsel takviye atlanan sorunlarla yüz yüze kalmaktadır. Yakın zamanda ortaya çıkan ve yargıda dinleme skandalı olarak tüm kamuoyunun bilgisine ulaşan konular göstermiştir ki yargı çok büyük bir baskı altındadır'' diye konuştu.

YARSAV Başkanı dinlemelerle ilgili şunları söyledi:
"YARSAV sayesinde ortaya çıkmıştır ki Adana'da, Konya'da, Yalova'da, İstanbul'da örgüt soruşturması yapan Cumhuriyet Başsavcıları dinlenmiş, teknik takibe alınmıştır. Cumhuriyet Başsavcılarının etkin ve tarafsız soruşturma yapılması yolundaki konum ve görevleri nedeniyle neden Cumhuriyet Başsavcılarının baskılanması yoluna gidilmektedir? Bu Başsavcılar görevde olduklarına göre sistemde bir terslik vardır ve Başsavcıları bu işlemlere muhatap kılanlar hukuk karşısına çıkmamaktadırlar. Dinleme va teknik takipleri ortaya çıkaran YARSAV hedeftedir. Ortaya çıkmayan boyutlar ise bilinmemektedir.''

Eminağaoğlu, 2008 yılı Eylül ayında yargıdaki tüm meslektaşlarını kapsayacak, ucu açık olarak verilmiş bir soruşturma izninin ortaya çıktığını ileri sürerek, ''Tüm meslektaşlarımız bu soruşturmanın içine adım adım sokulmaktadır. Türkiye'de yargı bu denli baskılarla karşı karşıya kalmamıştır. Hukuk herkes içindir, yargı herkes içindir. Hukuktan başka hiç bir çözüm yeri görmeyen bizler hukuk sürecini saygıyla ve sonuna kadar yürüteceğiz'' dedi.

YARGIYI RAHAT BIRAKIN

Türkiye'de yargının şimdiye kadar uğramadığı boyutta saldırılara muhatap olduğunu savunan Eminağaoğlu, YARSAV'a yönelik saldırıların uluslararası arenada Türkiye'deki yargı bağımsızlığı düzeyi yönünden Türkiye aleyhine çok karanlık bir tablo oluşturduğunu söyledi. Eminağaoğlu, ''Burada siyasi irade tutum ve davranışlarından vazgeçmelidir, duyarsızlığından vazgeçmelidir, baskı yaratmaktan vazgeçmelidir. Yargıyı rahat bırakmalıdır. Yargıyı yargıya bırakmalıdır. Yargıya bırakılan bir yargı sadece ve sadece hukuk çerçevesinde hareket edecektir. Ancak bugün Türkiye'de baskı altında bir yargı vardır. Bunun mücadelesi sonuna kadar verilecektir'' dedi.

VAHİM BİR TABLO

''Telekomünikasyon İletişim Başkanının (TİB) açıklamaları sizi tatmin etti mi?'' sorusu üzerine Eminağaoğlu, şunları söyledi:

''Adalet müfettişlerinin İstanbul Emniyetine yazdığı yazıda TİB'deki verilerin ayrı bir tarafa kaydedilmesi ve daha sonra TİB'deki tüm kayıtların imha edilmesi yönünde bir yazı vardır. Bu yazı sanırım Sayın TİB Başkanı'nı yanıtlamaktadır. Burada Yargıtay santral boyutu öne çekilmektedir, ancak kararlarda iş yerinin de teknik takibe alınması konusu vardır. Bu yüksek yargının, Yargıtay'ın ortam dinlemesine tabi tutulduğu anlamındadır, bu da çok vahim bir tablodur.''

KAÇMAZ'DA GENEL KURUL'DA

Genel Kurula katılan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, gazetecilerin ''Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkındaki dosya sizin önünüze gelecek. Davadan çekilmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine ''Dosyayı henüz incelemedim'' dedi.

Genel Kurulda YARSAV'ın adının önüne ''Türkiye'' sözcüğünün getirilmesi de oylanarak kabul edildi. YARSAV'ın adı ''Türkiye Yargıçlar ve Savcılar Birliği'' olarak değiştirilirken kısaltması ile aynı kaldı.



Kategori : POLİTİKA
Whatsapp İletişim