Türkiyeden tarihi İran anlaşması

  • Home
  • Türkiyeden tarihi İran anlaşması
Türkiyeden tarihi İran anlaşması
Başbakan Erdoğan'ın İran ziyareti enerjide somut bir adımla sonuçlandı. Türkiye, Güney Pars'ta gaz arayabilecek.Abone ol

Türkiye ile İran arasında iki buçuk yıldır masada olan doğalgaz mutabakatına imzalar atıldı. Türkiye, Güney Pars Doğalgaz Sahası'nda ihalesiz olarak gaz arayacak. Gazın bir bölümü, Nabucco'ya gönderilebilecek.

Başbakan Erdoğan'ın, İran devriminden bu yana Tahran'a giden en geniş resmi heyetle yaptığı temasların en somut sonucu bu imzalar.

Türkiye ve İran arasındaki, doğalgaz işbirliğinde iki buçuk yıld vajinismus tedavisinde hipnoz ır masada olan mutabakat anlaşmaya dönüştü.

Basra Körfezi'nde, dünyanın en zengin doğalgaz havzalarından birinde bulunan Güney Pars Sahası'nda, iki ülke ortaklaşa doğalgaz çıkaracak.

Anlaşmanın vaad ettiği potansiyel yüksek.

Güney Pars Sahası'nın toplam rezervi 14 trilyon metreküp. Türkiye'nin ihalesiz girme hakkı kazandığı bölümde, yılda 35 milyar metreküp gaz elde edilmesi gündemde.

Doğalgaz, Türk ve İran kamu şirketlerinin ortaklığıyla kurulacak üçüncü bir şirket tarafından çıkartılacak. Çıkan gazın yarısı İran'ın yarısı Türkiye'nin olacak.

Türkiye'ye ulaşacak gaz, hem iç tüketimde kullanılacak, hem de Avrupa'ya ihraç edilecek.

Yani İran'ın, Hazar gazındaki belirsizliğin aşılamadığı Nabucco'ya hayat öpücüğü verme potansiyeli ortaya çıkabilecek.

İran gazının Nabucco'ya katılımında şimdilik, projenin "gizli ortağı" olarak tanımlanan ABD'nin vetosu var. Washington, nükleer pazarlıklarda Tahran'dan uzlaşmacı adım bekliyor.

İran'ın nükleer programı da, Başbakan Erdoğan'ın temaslarının gündemindeydi. Başbakan "arabulucu olarak gelmedim" dedi, ancak hem uluslararası topluma, hem de İran'a, Tahran'dan mesaj verdi.

Türkiye-İran işbirliğinin diğer başlıklarına gelince...

Terörle mücadelede istihbarat paylaşımı, sınırda toplam 6 bin megavatt kapasiteli iki elektrik santrali kurulması, Trabzon'un, İran'ın Bandar Abbas limanına bağlanacağı bir taşıma ağı kurulması gündemdeydi.

Ticarette euro ya da ABD doları gibi döviz cinslerinin devre dışı bırakılıp, İran Riyali ve Türk Lirası'nın kullanılması için de zemin hazırlandığı açıklandı.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim