Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, Akademik Dayanışma Araştırma ve Geliştirme Vakfı Şanlıurfa Şubesi'nce DSİ 15. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen ''Feodalite Ekseninde Törelerimiz ve İslam'' konulu panelin açılışında, İslam dininin töre ve gelenekler hakkındaki görüşlerine değindi.
Kur'an perspektifinden değerlendirildiğinde anane ve törelerin delaware seo tümüyle ne reddedildiğini ne de tümüyle kabul edildiğini ifade eden Aktan, şunları kaydetti:
''Kur'an-ı Kerim, töre, gelenek ve görenekler konusunda seçici davranmıştır. Bireye ve topluma faydası olan her türlü gelenek ve görenek yaşatılmalıdır. Bazen bir kültürde yer alan bir töre grubu, zamanın akışı içinde meydana gelen birtakım yanlış sapmalarla şekil değiştirmiş ve toplum için zararlı hale gelmiş olabilir. Bazen de bir dönemin şartlarında belki işe yarayan bir gelenek zaman içinde değişikliğe uğramasa da değişen şartlara uyum sağladığı için zararlı hale gelebiliyor. Toplum için kötü hale gelen ananelerin değiştirilmesi gerekiyor. Bu kültürden ve maziden kopuş değil aksine onun ıslah edilerek, köklerle itibarını koparmadan ama yararlı hale getirmeye çalışmaktır.''
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan da insanlığa yakışmayan, hiçbir mazereti ve meşruiyeti olmayan yakın akraba cinayetlerinin bir panele konu olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, bundan dolayı tüm eylemlerin gücünü hukuktan aldığını ifade eden Okutan, ''Eylemler, kabahatler ve suçlar anayasa, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen, daha önceden kuralları konmuş konulara göre cezalandırılır'' dedi.
Daha sonra Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın İşcan, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bakkal ve Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı da birer konuşma yaptı.
Panele, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, belediye başkan yardımcıları Habib Arslan, Mehmet Fevzi Yücetepe ile davetliler katıldı.
Kategori : GÜNCEL