Bakan Atalay, Moskova'da başlayan "Birinci Global Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı"na katıldıktan sonra Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı'nın rezidansında Moskova'daki Türk medya temsilcilerinin demokratik açılımla ilgili sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Tunceli'nin adının "Dersim" olarak değiştirilmesi yönündeki talepleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Yer ismi değiştirilmesi ilçe ve vilayetlerde Meclis kararıyla, kanunla olur. Ben doğrusu il ismi değiştirilmesini hiç onaylamıyorum" diye konuştu.
Atalay, bazı köy isimlerinin değiştirildiğini ve bazı ilçelerin de adının değiştirilmesine rağmen yeni isminin hiç kulla promosyon çakmak nılmadığını belirterek, "Eski ismi kullanılıyor. O manada değerlendirilebilir ama illerin isminin değiştirilmesi gibi şeyler tabii ki değerlendirilemez. Mevzuat olarak da bazen yanlış şeyler oluyor. Bizim mevzuatta köy isimlerinin değiştirilmesi İçişleri Bakanı'nın kararıyla olabiliyor ama ondan önce yapılması gerekenler var" dedi.
Köy isimlerinin değiştirilebilmesi için öncelikle köyde referandum yapılması gerektiğini ve nüfusun çoğunluğunun değişikliği istemesi halinde bu konunun ilçeye geldiğini ifade eden Atalay, "Bu illa farklı dil lehçe olarak değil, Türkçeden Türkçeye de değiştirenler oluyor. Bunlar ilçeye gelir, ardından ile gelir. İlde bir kurul vardır değerlendiren. Sonra vali İçişleri Bakanı'na yazar bütün o alt değerlendirmeleri. Köy isminin değiştirilmesi öyle olur" dedi.
Atalay, ilçe ve il isimlerinin değiştirilmesinin de ancak TBMM tarafından onaylanan yasa ile mümkün olabildiğini kaydederek, "Süreç o. Ben Türkiye'de isimlerin değiştirileceği üzerinde hiç durmuyorum. Öyle şeyin olacağını da zannetmiyorum" ifadesini kullandı.
TİB'DEKİ DİNLEMELER
Bir gazetecinin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki dinlemelerle ilgili sorusu üzerine Atalay, "Bu konuda Adalet Bakanımızın çok uzun açıklamaları var. Son Bakanlar Kurulunda görüşüldü, eğer hukuk dışı böyle bir şey varsa cezaları ağırlaştıralım ve bu konuyu daha da sıkı tutalım diye" dedi.
Bu konunun aslında daha önce TBMM'de de görüşülüp değerlendirildiğini kaydeden Atalay, konunun tekrar TBMM'ye gideceğini, konunun bütün boyutlarıyla değerlendirileceğini ve eğer boşluklar varsa bunların da düzeltileceğini söyledi.
Atalay, bunun, üzerinde hassasiyetle durulacak bir konu olduğunu belirterek, "Bu, her şeyden önce insan hakları konusu. Yani insanın özeline müdahale etmedir. O konunun yasal olmayan boyutları üzerinde tedbirler elbette alınmalı ama bu işin yasal boyutu Türkiye'de düzenlenmiş. Yargı kararı olmadan böyle bir şey yapılamaz" diye konuştu.
MUELLER'IN ANKARA TEMASLARI
Bakan Atalay, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu Başkanı Robert Mueller'ın Ankara temaslarıyla ilgili bir soru üzerine de "Bu konuda sanıldığı gibi, önceden gündemle gelinmiş değil. Benimle de randevusu vardı ama ben buraya geldiğim için görüşmedim. Emniyet Genel Müdürüme havale ettim. Emniyet Genel Müdürümüz kendileriyle görüştü. Telefonla ana başlıklarıyla ifade etti. Öyle sanıldığı gibi konular değil. Gidince daha geniş bilgi alacağım" dedi.
Kategori : POLİTİKA