Afrika kıtası, Etiyopya’da oluşmaya başlayan devasa bir çatlakla ikiye bölünmeye başladı. Uzmanlar hızla büyüyen bu çatlağın yeni bir okyanusun habercisi olduğunu söyledi.
Etiyopya’nın Afar Üçgeni olarak bilinen bölgesinde bulunan 56 kilometre uzunluğunda greek turist seo ve 6 metre genişliğindeki çatlağın yeni bir okyanusun habercisi olduğu belirtiliyor. 2006 senesinde ortaya çıkan yarığın etrafındaki yer kabuğunun birbirinden ayrılması ilk olarak 41 km uzunluğunda bir çatlak meydana getirmişti.
Arap Yarımadasının altını örten Arap Boynuzu bölgesinin kıvrımında bulunan çatlağın zamanla büyümesi ile bilim adamları, Afrika’nın Kızıl Deniz’in baskınına uğrayacağını ve zaman içerisinde yeni bir okyanus oluşabileceğini belirtiyor. Londra Üniversitesinin Eylül ayından beri yürüttüğü çalışmalarda ise yeni oluşan gediklerden sülfür kokularına karışmış, sıcaklığı 400 dereceyi bulan gaz ve dumanların yükseldiği tespit edildi. Gediklerin bazılarında ise bazalt lav hareketleri, püskürmeler gözlemleniyor. Uzmanlar lavların kaynağının dünyanın yer kabuğunun altından gelen erimiş kayalar olduğunu ve Afrika kıtasının içinden bir meşale gibi aktığını açıkladılar. Afar Üçgeni şu an için çevresini örten doğal yükseltiler sayesinde Kızıl Deniz’in olası baskınından kurtulmuş gibi görünse de, bilim adamları bu durumun fazla sürmeyeceğinden endişeli.
Kategori : DÜNYA