Cinsel eşitlik üzerine bir rapor yayımlayan Dünya Ekonomik Forumu'nun verilerine göre, Türkiye kadın-erkek eşitliğinde 134 ülke içinde 129'uncu
Dünya Ekonomik Forumu'nun dünyada kadın-erkek arasındaki eşitsizliği ölçtüğü 205 sayfalık cinsel eşitsizlik endeksi kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılım konusunda en ç seo usa ok zorlandığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ortaya koydu.
İSKANDİNAVLAR ZİRVEDE
Ekonomik hayata katılım, eğitim, sağlık ve siyasete katılım alanlarında ölçümlerin yapıldığı Küresel Cinsel Uçurum Raporu 2009 başlıklı endekse göre, İskandinav ülkeleri İzlanda, Finlandiya ve Norveç kadın-erkek eşitliğinde dünyadaki en iyi örnek olarak öne çıkarken Türkiye ile birlikte Suudi Arabistan, Yemen ve Pakistan cinsel eşitlik konusunda son sıraları paylaşıyor. 2009 endeksinde Türkiye kadın-erkek eşitliğinde 134 ülke içinde 129'uncu olurken Yunanistan 86, Ürdün 113, Suriye 121, İran ise 128'inci olarak Türkiye'yi geride bıraktı.
TANSU ÇİLLER AVANTAJI
Rekabetçi bir ekonomi ve kalkınmış bir toplum için cinsiyet eşitliğinin maksimum düzeyde sağlanması gerektiği vurgulanan, Harvard ve Kaliforniya üniversitelerinin katkı sunduğu endeksteki rakamlar, Türkiye'nin cinsel eşitlikte karnesinin en zayıf olduğu alanları "Siyaset" ve "Ekonomik yaşama katılım" gösteriyor. Türkiye siyasi alanda eşitlikte dünyada 107'nci sırayı alırken sökonusu bakanlık koltuğuna oturan kadın sayısı olunca 127'nci sıraya geriliyor. Öte yandan, Tansu Çiller'in başbakanlığıyla kadın yöneticiye sahip olan Türkiye, "kadın devlet başkanlığı yönetim süresi" alanında dünyada 24'üncü oldu. Kadın başkanı olmayan ABD ise son sıralarda.
Kategori : GÜNCEL