Baba ya da annesinden kalan emekli maaşını alabilmek için sahte boşanma işlemi yapan kadınlar, Sosyal Güvenlik Kurumu Kontrol Memurları tarafından kurulan 'özel ekip' ile yakın takibe alınıyor. Boşanma işlemi şüpheli görülen 34 kadın hakkında inceleme yapıldı.
SGK İl Müdürlüğü, 1 Ekim 2008 tarihinde kurduğu 3 kişil e-ticaret seo ik özel ekip ile bir yıldır tespit çalışmalarını sürdürürken, incelemeleri yapılan 34 kadından 31'inin resmi boşanma işlemleri gerçekleşmesine rağmen eşiyle birlikte yaşadığını tespit etti. Vefat eden anne veya babasından kalan maaşı miras yapmak isteyen kadınlara göz açtırmayan ekipler, çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtirken, SGK İl Müdürü Kasım Tekin, anlaşmalı boşandığı tespit edilen bir kadının aldığı maaşın faiziyle geri alındığını söyledi.
Sahte boşanmalara hapis cezası verilebileceğini de ima eden SGK İl Müdürü Kasım Tekin, "Vefat eden anne ve babalarının maaşını alabilmek için sahte boşanmalar gerçekleşiyor. Bu konu SGK'nın para kamburlarından biriydi. Türkiye genelinde var olan bir vakaydı. Daha öncesinde bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler yoktu. Vatandaş birlikte yaşadığı halde resmi boşanma yaparak annesinin ya da babasının maaşını alıyordu. 1 Ekim 2008 yılında 5510 sayılı reformla 56. maddede bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle, eşiyle birlikte yaşadığı halde resmi boşama yapan kişilerin aldıkları aylıkların geriye dönük tahsili yapılacak" dedi.
Öte yandan kontrol memurları, bu tür vakaların 'ALO 170' ihbar hattına ya da SGK İl Müdürlüğü'ne bildirilmesi istedi.
Kategori : GÜNCEL