Katsayı kalktı ama tartışması bitmedi

  • Home
  • Katsayı kalktı ama tartışması bitmedi
Katsayı kalktı ama tartışması bitmedi
Meslek liselerinin önünde engel olarak görülen katsayı uygulaması kalktı. Fakat iş çevreleri bunun yeterli olmadığını düşünüyor.Abone ol

Üniversiteye girişte, meslek liselilerin önündeki ''en büyük engel'' olarak adlandırılan katsayı uygulamasına son verilmesinin, ara eleman sıkıntısı çeken işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli personeli bulma konusunda, olumlu yansımaları olacağını belirten iş çevreleri, mesleki eğitimin yeniden cazip hale getirilmesi için bir takım önlemler alınmasını istiyor.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, gelişen Türkiye'de, meslek liselerinin cazip hale getirilmesinin artık kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle meslek liselerinin cazibesini yitirdiğini, ancak son düzenlemenin olumlu bir adım olduğunu anlatan Özgümüş, ''30 yıl kadar önce meslek liselerine sınavla girilirken, bugün öğrenci yokluğundan çoğu bölüm kapatılıyor, öğrenci bulmakta zorlanılıyor'' dedi.

Sanayici olarak uzun zamandır ''Türkiye'de usta ile mühendis arasında, teknik eleman eksikliğinin had safhada'' olduğunu dile getirdiklerini belirten Özgümüş, şunları söyledi:
< backlink pake ti br>''Bunu söylemekteki kastımız, her şeyi azar azar bilen değil, az şeyi çok bilen elemana ihtiyaç olduğudur. Bunun için meslek liselerine yönlendirme gerekiyor. Meslek lisesinde kendi branşından, özellikle 2 yıllık MYO'larına geçişin cazip hale getirilmesi, buradan da yine 4 yıllık kendi bölümlerine dikey geçişin kolaylaştırılması gerek. Her meslek lisesinde okuyan kendi branşında yükselebilmeli.''

Özgümüş, bu tür liselerdeki mesleki derslerinin sayısının artırılarak, pratik yapma imkanlarının da sağlanmasının, öğrencilerin gelişimi açısından faydalı olacağını bildirdi.

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça da iş çevrelerinin katsayı uygulamasının kaldırılmasının faydalarını kısa zaman sonra görmeye başlayacaklarını kaydetti.

Uygulama ile meslek lisesine kayıtların yeniden başladığına dikkati çeken Onatça, ''Katsayı uygulamasının kaldırılmasının iş çevrelerine kesinlikle faydası olur. Mutlak suretle meslek liselerini teşvik etmek lazım. Katsayı indirimi onun bir yolu, ancak bu liseler ailelere cazip gelmeli'' dedi.

Her üniversite mezunun iş bulamadığını anımsatan Onatça, şöyle konuştu:

''Çoğu sektörde ara eleman sıkıntısı var. Burada yapacağımız şey ailelerin çocuklarını düz liselere değil, meslek liselerine göndermelerini sağlamak. Bunu da meslek lisesi mezunlarının askerliği kısa yapmalarının sağlanması, bu kişileri çalıştıran işverene sigorta primi desteği gibi düzenlemelerle sağlanabilir. Bu uygulamalar, meslek liselerine ilgiyi yeniden artırır. Bugün çoğu üniversite mezunu iş bulmakta zorluk çekerken, meslek lisesi mezunu çok daha kolay hem de yüksek ücretle işe girebiliyor.''


''İHTİYACA GÖRE YENİ LİSELER AÇILMALI''

Meslek lisesi mezunlarının sanayide önemli bir eksikliği giderdiğini ve lokomotif görev üstlendiklerini belirten Onatça, meslek liselerinin ise bölgenin ihtiyaçlarına göre açılması gerektiğini anlattı.

Her bölgenin kendine has meslek kolları olduğunu ifade eden Onatça, en büyük personel sıkıntının ise boya, kaporta, motor, mobilya, torna tesviye, bilişim, yazılım, bilgisayar, kaynakçılık, su altı kaynakçılığı, otomotiv yan sanayisi alanlarında hissedildiğini kaydetti.


''ODALAR MESLEKİ EĞİTİMİ DESTEKLEMELİ''

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Cahit Sınmaz ise mesleki eğitimin yeniden ve güçlü bir alt yapı ile canlandırılması gerektiğini belirterek, oda ve iş çevrelerinin düzenleyecekleri kurslarla burada öğrenim gören gençleri desteklemeleri gerektiğini bildirdi.

Oda olarak kaynakçılık, serigrafi gibi alanlarda meslek kursları düzenlediklerini ve şu ana kadar 42 kişiye destekleyici meslek eğitimi verdiklerini bildiren Sınmaz, bu kursların meslek liselilerinin istihdamını daha da kolaylaştıracağını söyledi.

"EN ÜST VE EN ALT VAR, ARA ELEMAN YOK''

Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Barış Rişvanoğlu da Türk sanayicisinin en büyük sıkıntısının ara elaman olduğunu belirtti.

Rişvanoğlu, ''Türkiye'de ya en az vasıflı eleman, ya da en üst düzey yönetici yetiştirildiğini'' ifade ederek, ''Ama ara eleman yetiştiren hiç bir akademik kurum yok. Akademik eleman yetiştiren kurum olmamasının sıkıntısını yıllardır bütün sanayiciler yaşıyor. Bu açığı meslek liseleriyle kapatmalıyız'' dedi.

Barış Rişvanoğlu, mesleki eğitim veren liselerin cazip hale gelmesi için her türlü önlemin alınması gerektiğini de bildirdi.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim